PRILOŽNOSTI ZA ZAPOSLITEV
INŽENIR KMETIJSTVA IN KRAJINE
S temi znanji se lahko zaposlite na kmetijskem gospodarstvu, obratih za pridelavo in predelavo hrane, kmetijskih zadrugah, kmetijskih zavodih, inštitutih, pri svetovanju in prodaji kmetijskih pridelkov izdelkov, materiala in zaščitnih sredstev za potrebe kmetijstva. Pridobljeno znanje omogoča tudi samozaposlitev.
INŽENIR ŽIVILSTVA IN PREHRANE
S temi znanji se lahko zaposlite v živilsko-predelovalni industriji, v obrtni živilski dejavnosti, v gostinski dejavnosti, v velikih kuhinjah bolnišnic, domov starejših, vrtcev in šol, kjer se ukvarjajo s pripravo obrokov in načrtovanjem dietne prehrane, v trženju prehranskih izdelkov, v analitskih laboratorijih, lahko tudi na lastni kmetiji, kjer predelujete svoje pridelke.
INŽENIR NARAVOVARSTVA
S temi znanji se lahko zaposlite v podjetjih za vzpostvaitev okoljskih standardov, na občinah in ustanovah, kjer se ukvarjajo z urejanjem prostora, kjer upravljajo z zavarovanim prostorom (naravni parki, rezervati, Natura 2000 ), na področju izvajanja ekoremediacij in monitoringa, v podjetjih na področju obnovljivih virov energije, na ekoloških kmetijah pri izvajanju biotičnega varstva, na področju zelenega turizma.
ORGANIZATOR POSLOVANJA V GOSTINSTVU IN TURIZMU
S temi znanji se lahko zaposlite v različnih oddelkih gostinsko turističnih podjetij npr. hotelih, zdraviliščih, restavracijah, gostiščih, vinskih kleteh, turistično rekreacijskih centrih, turističnih agencijah, počitniških domovih, catering podjetjih, kuhinjah vrtcev, šol in domov za starejše, kot animatorji kongresnih, kulturnih, športnih in drugih dogodkov itd. Pridobljeno znanje omogoča tudi samozaposlitev v okviru turistično gostinske ponudbe na domači kmetiji.

Po zaključeni maturi sem šolanje nadaljevala na Višji šoli v Šentjurju, smer Naravovarstvo. Sedaj po tolikih letih lahko mirno povem, da sem na prejela veliko koristnega znanja, tako teoretičnega kot praktičnega in tistega za življenje.

S praktičnim izobraževanjem na kmetiji na Irskem v okviru programa Erasmus+ sva z Andrejem poleg raznolikih in poglobljenih strokovnih znanj in izkušenj, okrepila tudi komunikacijske, jezikovne in medkulturne veščine. Izboljšala sva socialne spretnosti, samoiniciativnost, predvsem pa samozavest in sposobnost komuniciranja v tujem jeziku. Ta znanja in spretnosti bodoči delodajalci hitro prepoznajo in cenijo.

Študij Upravljanja podeželja in krajine mi je zanimiv, poučen in razgiban. Ta smer študija je posebej dobrodošla, ker imamo doma kmetijo in želim pridobiti čim več novih znanj, ki mi bodo pomagala pri vsakdanjem delu in razvoju kmetije.

Pri izobraževanju na Višji strokovni šoli Šolskega centra Šentjur sem pridobil nova znanja, ki jih potrebujem in uporabljam pri svojem delu. Takšno izobraževanje priporočam vsem, ki jih veseli delo v kmetijstvu.

Zanima me turizem, od prijateljev pa sem slišala, da je na šoli prijazno vzdušje. Profesorji so prilagodljivi, kar je bilo zame zelo pomembno, saj sem pred kratkim postala mamica in bi mi bilo sicer zelo težko povezati študij in družino.

Za študij na ŠC Šentjur sem se odločil, ker me zanima turizem ter zaradi pravične in enakopravne obravnave vseh študentov s strani profesorjev, ki jim je mar za počutje in mnenje študentov ter so venomer pripravljeni priskočiti na pomoč.

Študij je zanimiv, popestren z ekskurzijami in predstavitvami. Profesorji so prijazni, spodbujajo in
pomagajo. Šola daje možnosti sodelovanja na domačih in mednarodnih projektih. Čuti se sprejetost in spoštovanje.

Pri študiju sem pridobil veliko znanja podanega s strani strokovnjakov, praksa se opravlja v gospodarstvu, sodelovali smo na sejmih, tutorstvu.
Strokovne ekskurzije se izvajajo k priznanim slovenskim in tujim podjetjem.
VPISNI POGOJI
V višješolski študijski program se lahko vpišete:
– s splošno maturo, poklicno maturo (ali zaključnim izpitom oz. diplomo pred letom 2002)
– z mojstrskim ali delovodskim oziroma poslovodskim izpitom, če imate tri leta delovnih izkušenj ter opravite preizkus znanja iz slovenščine (oz. italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo.
Za vpis se lahko prijavite v objavljenih prijavnih rokih v katerih izpolnjujete pogoje za vpis ali jih boste izpolnili v tekočem študijskem letu
GRADIVA
Opis programov in možnosti zaposlitve
Program Upravljanje podeželja in krajine
Zloženke
Upravljanje podeželja in krajine
Živilstvo in prehrana
https://sc-s.si/joomla/images/zlo%C5%BEenka%20%C5%BDP.pdf
Publikacija VSŠ za 2021/22
https://sc-s.si/joomla/images/publikacija%20202122%20VS%C5%A0.pdf
DOGODKI
PREDSTAVITEV
Šolski center Šentjur, višja strokovna šola
Cesta na kmetijsko šolo 9
3230 Šentjur
Email naslov: referat@sc-s.si
Spletna stran: http://www.sc-s.si
Facebook povezava: https://www.facebook.com/scsentjur/?ref=bookmarks
Instagram: https://www.instagram.com/scsentjur
Tiktok: https://www.tiktok.com/@solskicentersentjur
Izvajamo višješolske študijske programe, povezane z razvojem podeželja, turizma, ohranjanjem narave, zdravo prehrano in s skrbjo za dobrobit živali.
Smo šola z več kot 112-letno tradicijo, v prenovljenih prostorih na sodoben način izobražujemo po različnih programih prehranske verige.
Temeljna filozofija delovanja je študentom prijazna šola, ki spodbuja sproščen in kolegialen odnos med predavatelji in študenti.
Vrednote, za katere se šola zavzema, pa so praktičnost, drugačnost, uspešnost in zadovoljstvo diplomantov, mednarodna primerljivost, poslovna etika in odličnost.
Prednosti in posebnosti naše šole so prehranska veriga – samooskrbnost, kmetijska mehanizacija za jutri, močno mednarodno sodelovanje, šola na podeželju, prehrana – malica, kosilo v šoli, brezplačni parkirni prostori, prijazna šola dijakom in študentom, šola s tradicijo za razvoj posameznika in za življenje.
Naši diplomanti so uspešni in zaposljivi. Višja strokovna šola tako pomeni pomembno novo kvaliteto v širši regiji, hkrati pa nudi možnost mladim in tistim, ki želijo nadaljevati izobraževanje ob delu ali pa se izobraziti v bližini svojega bivališča.
Izvajamo višješolske študijske programe:
Upravljanje podeželja in krajine (Inženir kmetijstva in krajine)
Živilstvo in prehrana (Inženir živilstva in prehrane)
Naravovarstvo (Inženir naravovarstva)
Gostinstvo in turizem (Organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu)
GALERIJA
Projekti študentov
Granola bars Slovenia (arnes.si)
FROM THE FIELD TO THE PLATE (arnes.si)
MAKING LAVENDER PADS (arnes.si)
Video vsi programi
Predstavitev izvajanja vaj na terenu in dejavnosti študentov
Predstavitev naravovarstvo
Predstavitev projekta na ŠC Šentjur, oktober 2020
Proslava 111 let ŠCŠ
PRAKSA
Praktično izobraževanje študentje opravljajo pri izbranih delodajalcih doma ali v tujini (kot študijsko prakso v okviru programa Erasmus+) na podlagi strokovnih vsebin, ki so zapisane v katalogu znanj. Študentom pojasnimo pomen praktičnega izobraževanja za razvoj njihove kariere, saj predstavlja pomembno izkušnjo povezovanja vsebin teorije in prakse v spodbudnem učnem okolju. Spodbujamo jih, da se odločijo za delodajalce pri katerih se bodo lahko učili veščin za uresničitev kariernih ciljev. V programu Upravljanje podeželja in krajine se praktično izobraževanje opravlja na kmetijskih gospodarstvih, v podjetjih povezanih s kmetijsko dejavnostjo, zavodih in razvojnih agencijah. V programu Živilstvo in prehrana se praktično izobraževanje opravlja v živilski industriji ali obrti, v velikih kuhinjah in podjetjih, ki so povezana z živilstvom in prehrano. Študenti pridobivajo izkušnje na področju tehnologij v živilski industriji in na področju načrtovanja prehrane za različne ciljne skupine. Študenti Naravovarstva opravljajo praktično izobraževanje v podjetjih, zavodih, občinah, inštitutih, ekoloških kmetijah, zavarovanih območjih, v območjih Nature 2000 in povsod kjer se ukvarjajo s standardi varstva narave, okolja, trajnostnega razvoja, krožnega gospodarstva, laboratorijskimi analizami itd. Študenti programa Gostinstvo in turizem se usposabljajo v gostinsko turističnih podjetjih, tj. hotelih, restavracijah, turističnih agencijah, TIC-ih, športno rekreacijskih centrih, termah, razvojnih agencijah itd. S temi delodajalci, doma in v tujini, odlično sodelujemo, tako mentorji kot sami študentje, praktično izobraževanje pa se po koncu študija pogosto konča z zaposlitvijo študenta.
PROGRAMI
UPRAVLJANJE PODEŽELJA IN KRAJINE
Študent pridobi strokovna in praktična znanja upravljanja z naravnimi viri, pridelave zdrave in kakovostne hrane, upošteva sodobne tehnologije reje živali za dobrobit živali. Nauči se trženja, vodenja in poslovanja kmetijskega gospodarstva ob upoštevanju trajnostnega razvoja podeželja
ŽIVILSTVO IN PREHRANA
Študent pridobi ustrezna znanja o tehnologiji živil, prehranskega svetovanja ter kompetence za analizo in predelavo kmetijskih pridelkov v tradicionalne in inovativne živilske proizvode za zagotavljanje kvalitetne samooskrbe v slovenskem prostoru.
NARAVOVARSTVO
Študent pridobi strokovna in praktična znanja na področju ekosistemskih storitev, tehnologijah pridelave varne hrane, ohranjanju naravnih virov, gospodarjenju z zelenimi viri energije, sonaravnem turizmu, vzpostavljanju ravnovesij za ohranjanje narave, okolja in prostora.
GOSTINSTVO IN TURIZEM
Študent pridobi strokovno-teoretična in praktična znanja na področjih turizma in gastronomije, kulinarike in strežbe, tujih jezikov, ekonomike in trženja, pravnih predpisov o gostinstvu in turizmu, informatike, etnologije, ekologije in dopolnilnih turističnih dejavnosti. Usposobi se za spremljanje novosti stroke in timsko delo ter oblikuje samozavest, odločnost in odgovornost.
PREDMETNIKI
Upravljanje podeželja in krajine