Nova državna prvakinja v pripravi kave je Lana Kokl – študentka BIC Ljubljana, VSŠ

Državno prvenstvo Barista Cup Slovenia je najvišje tekmovanje v pripravi kave, ki ga organizira združenje Specialty kave Slovenija. Organizira ga z namenom promocije, predvsem pa ozaveščanja občinstva o umetnosti priprave Speciality kave, ob tem pa izpostavlja tudi lepoto in pomen poklica barista. Tekmovanje ima pomembno izobraževalno noto, saj nudi prikaz najboljših praks in najnovejših trendov pri pripravi kave, predstavlja pa tudi vrhunec lokalnih in regionalnih dogodkov o kavi po celi Sloveniji.

Tekmovanja so se v marcu 2023 udeležili Lana KoklNika KuharŠpela Kuhel in Bor Rolih, vsi študenti gostinstva in turizma BIC Ljubljana. Tekmovali so pod mentorstvom predavatelja Boštjana Humskega, ki že vrsto let navdušuje študente za gostinsko stroko in tekmovanja s področja priprave kave, barmanstva, strežbe, ter Eve Bogdan, ki je vodja kavarne KULT316 in diplomantka BIC Ljubljana. Po enomesečnih intenzivnih pripravah s področja osnov barista, priprave espresso napitkov, izbore Specialty kav, obiska mikropražaren, praženja kave do raziskovanja teoretičnih znanj o kavi in na koncu kreiranja lastnega napitka ter javnega nastopanja, so bili študenti pripravljeni za prikaz pridobljenega znanja in veščin.

Dosegli so izjemne rezultate. Lana Kokl je dosegla 1. mesto in osvojila naziv Državna prvakinja, 2. mesto je osvojila Nika Kuhar, 3. mesto Špela Kuhel in odlično četrto Bor Rolih.

Tekmovalci so morali v 15 minutah pripraviti 2 espresso napitka, 2 latte art vzorca in lasten kreativni napitek (signature drink).

Sodniki so pri vsakem tekmovalcu ocenjevali okus postrežene kave, čistočo, ustvarjalnost, tehnične spretnosti in celotno predstavitev z nastopom. Najbolj popularna kategorija tekmovanja je ustvarjanje lastnega kavnega napitka (signature drink), ki omogoča tekmovalcu, da uporabi vso svojo domišljijo, znanje o kavi in izrazi svojo osebnost in okus. Tekmovalec, ki prejme največ sodniških točk, je razglašen za zmagovalca in prejme laskavi naslov državnega prvaka.

Priprava kave je več kot le postopek izdelave pijače. Za mnoge ljudi je to prava strast, umetnost in celo način življenja. Zato so taka tekmovanja potrebna in tudi iz leta v leto bolj obiskana, saj so dobra priložnost da se javnosti prikaže pomen znanja za boljšo prihodnost in ugled poklicev v gostinstvu in turizmu.

Iskrene čestitke za izvrstne dosežke!

© VIŠJE STROKOVNE ŠOLE