Karierni sejem za mlade na MCC

Karierni sejem je odlična priložnost, da mladostniki spoznajo poklicne priložnosti v lokalnem okolju in širše ter si olajšajo vstop na trg dela. Eden takih je potekal v torek, 7. februarja 2023 v prostorih Mladinskega centra Celje. Predstavljeni so bili nasveti, kako pripraviti dober življenjepis in kakšne zaposlitvene možnosti ponuja Evropa. Predstavniki iz dveh velikih lokalnih in uspešnih podjetjih, to sta Cinkarna Celje in Pivovarna Laško Union, pa so predstavili, kakšne priložnosti mladim ponujajo delodajalci. Dogodek je soorganizirala Skupnost VSŠ v sodelovanju z Mladinskim centrom Celje.

Za začetek je Miha Zimšek, generalni sekretar Skupnosti VSŠ, predstavil delovanje Skupnosti VSŠ, nato pa so mladi v različnih predstavitvah spoznavali svoje karierne možnosti. Tako so izvedeli za omrežje EURES, ki jim ga je predstavila Andreja Strmole iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Nejc Jensterle, iz Centra RS za poklicno izobraževanje, pa je predstavil orodje za pripravo življenjepisa Europass Slovenija.

Po odmoru sta z mladimi spregovorila še predstavnika kadrovskih služb. Marko Cvetko, iz Cinkarna Celje, d.d., je delil vtise o začetku svoje karierne poti in zaupal nekaj uporabnih nasvetov pri iskanju prve zaposlitve. Simona Oberžan Mastnak, iz Pivovarna Laško Union, pa je spregovorila o ključnih kompetencah, ki jih delodajalci iščejo pri kadrih ter izpostavila, kaj jih trenutno najbolj prepriča pri izbiri ustreznih kandidatov.

Približno 120 mladih udeležencev je bilo navdušenih nad govorci in pestro ponudbo gradiv ter uporabnih informacij, ki so jih z njimi delile tudi različne organizacije, ki so se na dogodku predstavljale, med njimi npr. Ljudska univerza Rogaška Slatina, UPI – ljudska univerza Žalec, Krizni center za mlade, Zavod RS za zaposlovanje, Skupnost VSŠ, EUROPE DIRECT Savinjska ter Celjski mladinski center.

© VIŠJE STROKOVNE ŠOLE