Diplomant VSGT zastopa Slovenijo

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT Maribor) je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) ponovno gostila nacionalno predtekmovanje za izbor slovenskega kandidata na tekmovanju EYCA 2023, ki ga organizira združenje IGCAT. Slovenija se je že večkrat uspešno predstavila na tem tekmovanju, ki promovira inovativno preobrazbo dediščinskih jedi Evrope. Letos so se med sabo pomerili trije kandidati in sicer Sebastian Poredoš (VSGT Maribor), Tim Cetin (BIC Ljubljana) in Boštjan Volk.

Tudi letos sta ocenjevalno komisijo sestavljala dva mlada chefa, ki sta se na tekmovanju EYCA že preizkusila, in sicer Filip Mate (restavracija COB) in Jure Dretnik (restavracija Placito Risano), ter predstavnik GTS, Srečko Koklič. Pri ocenjevanju se veliko pozornosti nameni izpovedni vrednosti krožnika in promocijskega filma, vključevanju lokalnih pridelkov, prav tako pa je  krožnik moral odražati dobro obvladovanje kuharskih tehnik in inovacij.

Boštjan Volk je strokovno komisijo prepričal s krožnikom ˝medeni objem˝, ki je posredoval sporočilo preporoda medenjaka z orehi. Tradicijo pridelave medu je Boštjan demonstriral z elementi kot so medena kuhana smetana, medeni hrustljavček, cvetni prah, hrustljavo satovje, in vse skupaj začinil z medenim eliksirjem. Njegov promocijski video poudarja pomen kratkih dobaviteljskih verig, ki temeljijo na tradicionalni pridelavi hrane in ohranjanju lokalnih samooskrbnih veščin.

Na EYCA 2023, ki ga letos novembra gosti Evropska gastronomska regija 2023, Hauts-de-France, bo ob podpori STO Slovenijo zastopal Boštjan Volk.

© VIŠJE STROKOVNE ŠOLE